Et problem jeg skulle ønske ikke fantes.

Hvorfor må du være så jævlig perfekt?

Jeg ser på lillesøstrene mine og blir nesten skremt. jeg er bare 6 år eldre enn den yngste, men ser allerede en grusom forandring når det kommer til forventningene som stilles til henne. Hvordan mener dere at hun skal klare å være best på skolen, best i turn, best på sosiale medier og i tillegg ha tid (og krefter) til å tilfredsstille venner og familie? Hvorfor skal hun være så jævlig perfekt?

På skolen fikk vi i oppgave å skrive et innlegg om et problem vi ønsket å løse. Utfordringen jeg har valgt har fått mye oppmerksomhet i media de siste årene og takk gud for det. Jeg har nemlig valgt å skrive om prestasjonspresset som legges på de yngres skuldre. Det stilles så høye forventninger til, og ikke minst av ungdommen nå til dags at det i blant kan bli for mye. Misforstå meg rett. Jeg mener ikke at du ikke skal ha høye mål og fine drømmer, men hva skjer når vi setter så store mål at vi ikke klarer nå dem? eller når vi aldri føler at vi er bra nok? jo, da begynner det å slite på deg både psykisk og fysisk.

Jeg tror noe av svaret ligger i vår evige trang etter å være som alle andre og helst litt bedre. Vi har nemlig sluttet å gjøre ting for vår egen del, og vil heller imponere de andre rundt oss. Det har aldri vært viktigere å tilfredsstille forventningene til foreldre og venner. Det har blitt så viktig for oss at vi glemmer å ta vare på oss selv.

Sosiale medier, en ulv i fåreklær

Er det egentlig rart at vi bryr oss om hva andre synes når vi stadig vekk får “karakter” på alt vi gjør? Sosiale medier fører til at vi er mye mer synlige da gjerne både privat som profesjonelt. Facebook, instagram, linkedin og twitter er fire sosiale medier hvor du må være aktiv, se bra ut(som alltid) og holde deg oppdatert på. Hvis du ikke gjør det får du dårlig “karakter”. Sosiale medier har blitt en jakt etter bekreftelse fra de rundt oss på at vi er bra nok. barnepsykolog Willy-Tore Mørch sier i en artikkel på VG:

– Sosiale medier har gjort det slik at den enkelte elevs prestasjoner i skole og fritidsmiljøene er mye mer synligere. De sosiale mediene har en form for karaktergivning i form av «likes» og antall venner. Faller man utenfor blir det veldig synlig, sier Mørch.

Artikkelen med Mørch

Jeg tror kanskje at den karakteren vi får av andre betyr like mye som den vi gir oss selv når vi ser hvor “bra” andre gjør det. Kropps press er et tema som har vært aktuelt lenge nå. Det å se alle disse “kjendisene” med “ideal” kroppen kan føre til at du føler at du nok en gang ikke er bra nok, men hva er egentlig bra nok? Hvem har bestemt at idealet skal være akkurat sånn, og hvorfor skal du være akkurat sånn?

 

Hva er egentlig bra nok?

For at vi skal slippe det evige presset må vi klare å sette forventninger til oss selv. Realistiske forventninger. Forventninger vi baserer på kun oss selv og ikke hva alle andre synes. Det mest dyrebare du har er deg selv og det må du ta vare på. Sett deg mål som du selv er stolt over å ha klart. Mål du selv synes er bra nok. Du er ikke som alle andre og du skal ikke ha samme mål som alle andre. Det er faktisk du som bestemmer hva som er bra nok for deg. Hva alle andre mener er bra nok er ikke ditt problem.

I en skrivekonkurranse hos aftenposten vant et anonymt innlegg med tittelen “jeg blir aldri bra nok”. Her skriver hun om presset hun opplevde på vgs, og mot slutten skriver hun “Min egen selvtillit steg når jeg lærte meg å gi litt mer blaffen”. Det tror jeg kan hjelpe mange. Gi litt faen. Gjør som du selv vil og ikke bry deg så mye om hva de rundt deg gjør og mener. Vi har en lang vei å gå med dette problemet og jeg er realistisk nok til å innse at jeg ikke klarer det alene, men en start er å gjøre folk bevisst på dette. Bli flinkere til å gi komplimenter. Vis at folk er bra nok i stedenfor å vise at du er bedre, så får vi ta problemet steg for steg fra der. Hva som er bra nok er tross alt noe du bestemmer selv, så hvis du mener selv du er bra nok, da er du bra nok.

Anbefaler alle å lese “Jeg blir aldri bra nok”

Oppgaveteksten

 

 

 

 

Share This:

5 thoughts on “Et problem jeg skulle ønske ikke fantes.

 1. Fint innlegg, Mats! Du beskriver et problem som jeg selv, veldig gjerne kunne tenke meg å løse.
  Det er så viktig, så viktig å formidle (og spesielt til de yngre!) at det som tilsynelatende ser så innmari fint og flott ut, ikke nødvendigvis er det. Vi mennesker vil så gjerne være som andre, men hvorfor? Hvorfor skal vi være så like? Det kan kanskje føles “trygt”, men utviklingen vil stoppe opp dersom alle til enhver tid skal gjøre som andre.. Heller original enn mainstream, stemmer jeg for.

  Igjen: Godt innlegg der du beskriver en relevant problemstilling! 🙂

  1. Tusen takk for tilbakemeldingen! Setter veldig stor pris på det, også er det veldig godt å se at flere er klar over at dette problemet må vi få gjort noe med. Selv om det kan virke litt vanskelig å endre en hel kultur..

 2. Dette er meget godt skrevet. Jeg vil kalle dagens ungdom for generasjon prestasjon og jeg ser meg selv i flere av situasjonene du beskriver. Dette er et problem som er dagsaktuelt, og utrolig vanskelig å løse. Ja, her i Norge er vi heldige med mye, men det finnes mye bak fasaden. Sosiale medier har sine for- og bakdeler. Det viktigste, mener jeg, er å være seg selv og ha tro på at man er god nok som man er. Mål lager man for å nå, men kan man nå de enda fortere hvis man gjør det om til delmål?

  Ha en fin dag.

 3. Det er utrolig fint å se at vi er så mange studenter som engasjerer oss for nettopp dette problemet. En ting er når karaktersetting på skolen gjør at vi stadig føler en trang for å prestere og alltid være på topp, en annen ting er hvordan sosiale medier også brukes som en form for karaktersetting, som vil si at dagens unge menneskers får dobbelt opp med press!

  Et sitat jeg likte ekstra godt er dette: “Jeg tror noe av svaret ligger i vår evige trang etter å være som alle andre og helst litt bedre. Vi har nemlig sluttet å gjøre ting for vår egen del, og vil heller imponere de andre rundt oss. Det har aldri vært viktigere å tilfredsstille forventningene til foreldre og venner. Det har blitt så viktig for oss at vi glemmer å ta vare på oss selv.”

  Du har så absolutt rett, og dette sitatet mener jeg står sentralt i hvorfor selvfølelsen til unge mennesker har stupt de siste årene etter sosiale medier kom på bordet. Jeg kommer nok til å hente inspirasjon fra deg, om ikke sitere deg, på mitt neste blogginnlegg 🙂

  Ren konkret tilbakemelding på skrivestil og innhold:
  * Du skriver rent og originalt, det er lett å følge med selv om du skriver mye
  * Det finnes en genuin iver og engasjement i måten du skriver på som jeg tror engasjerer leseren litt ekstra.
  – et lite ønske jeg har er at du kunne fremhevd mer om hvordan DU ønsker å løse dette problemet. Grunnen til dette er fordi jeg syns du belyser utrolig viktige poeng. Gjerne skriv en guide til hvordan å øke selvfølelsen sin, i og meg at du har så gode forslag. Kanskje du kan skrive dette i et eget blogginnlegg? 🙂

 4. Dette innlegget var veldig interessant å lese om. Jeg tror de fleste kjenner seg igjen å kjenner på det presset som finnes der ute. Dette er et tema jeg også har tenkt mye over og jeg syntes du belyser flere problemstillinger svært godt. Det er vanskelig å si hvor dette vil ende, men det har ikke utviklet seg i en veldig positiv retning de siste årene. Forventningspress er noe man opplever fra alle kanter, uansett hvor man er eller hva man driver med. Et svært interessant tema som mange har tatt for seg av en god grunn. Håper folk tenker litt over hva de selv vil og oppnå etter de har lest dette innlegget. Godt og ryddig skrevet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *